Bylinková pizza s žampiony, baby špenátem a česnekovým tofu.

Anti-Vampire pizza!

vegan low-sodium low-fat guilt-free cruelty-free eggless dairy-free

,,Co mi chutná, to je zdravé," říkává můj děda. Většinou takové moudro vypouští, když drží v ruce tlačenku. Něco na tom je. Způsob, jakým pokrm vnímáme, dělá mnoho. Tělo funguje psychosomaticky, tudíž když naše psýcha detekuje přijímanou potravu jako znovuzrození, tělo na to adekvátně reaguje. Žel, tak jednoduché to není. Naše tělo totiž taky dokáže poznat, že přijímaná dobrota našim tepnám, kostem, žaludku apod. nedělá úplně dobrou službu,

A dříve, či později, nám to dá vědět. 

Víme, že pizza není dietní, není zdravá, je plná soli a všeho možného, co bychom neměli konzumovat. 
No, ano. Bývá to tak.
Zvlášť když mluvíme o mražených polotovarech.

Ale nemusí to tak být!

A tento recept vám to dokáže! 
Jen se pak s nikým nelíbejte . . . 

Proč?

Garlic, baby, garlic.

Potřebujeme:

Těsto
2 hrnky celozrnné pšeničné mouky ( mé hrnky daly cca 240gr )
 

Půl lžičky himalájské soli( nebo vámi preferované  )

Dvě lžičky provensálského koření

Dvě lžičky sušeného česneku

Půl balíčku kypřícího prášku ( nejlépe bez fosfátů)

Půl lžičky chilli koření ( nemusí být)

Přibližně hrnek vody

Topping:

Žampiony nakrájené na plátky

Tofu s mědvědím česnekem

Baby špenát

Rajčatové sugo (použila jsem Alnatura pasírovaná rajčata)

Sušenou bazalku ( čerstvá je pochopitelně lepší )

Postup:

Na téhle pizze se mi líbí, že je rychlá, bez otravného čekání na vykynutí. 
Takže...
Všechny suché ingredience smíchejte a následně postupně - za stálého míchání - přilévejte vodu. Může se stát, že těsto bude moc vodnaté nebo suché, tudíž dle potřeby přisypejte mouku nebo přilijte vodu.

Jakmile těsto dostane konzistenci, která tak nějak lepí, ale dá se s ní pracovat (to je popis jako do kuchařské knihy...ale co, netvrdím, že jsem Pohlreich), přendejte jej na pečící papír a vytvarujte do požadovaného tvaru. Srdíčko, kruh, čtverec? Fantazii se meze nekladou!
Snažte se, aby těsto bylo všude přiměřeně tlusté.

Musím uznat a varovat: tohle je na jinak jednoduchém receptu výzva. Budete se možná vztekat, že se těsto lepí, ale nakonec ho zkrotíte. A ruce se dají umýt jednoduše, no ne?

Výsledný majstrštyk vložte do předem vyhřáté trouby na cca 210 stupňů Celsia na 10 minut. Průběžně však kontrolujte, jak je na tom. Trouby a těsta dokážou být můry.

Po uplynulé době vyndejte, namažte sugem (předem smíchaného s bazalkou), obložte žampiony, baby špenátem a podrobte tofu.

Dáme zpátky na dalších 10-15 minut.

Vyndejte.
Snězte.
Řechtejte blahem.

PS:
Těsto se vám možná bude zdát jiné, než jste zvyklí, ale proč nezkusit něco nového, že?

Také..jak s oblibou říkám..každý jazyk je jiný, proto pokud budete chtít ubrat, přidat, dodat koření či sůl, udělejte to. 

BON APPÉTIT.