No Moo jogurty - ano, či ne?

Hmmm... ano!


Jedna z věcí, které mi občas chybí, jsou bílé jogurty.
Před veganskou érou jsem mělá ve velké oblibě ty řecké od Milko. Ráda jsem si je smíchala se skořicí, semínky a ovocem.


Když jsem se přes noc stala veganem, vůbec jsem nemyslela na to, že bych nějaké alternativy mléčných výrobků zařadila. Sojové jogurty mi už od názvu zněly příšerně a složení bylo většinou na pováženou.

Když jsem ale dělala dort na ségřinu Baby Party, do těsta - victoria sponge : piškotové těsto - se měl dávat jogurt. Inu, chtěla jsem se tomu nějak vyhnout, poněvadž jsem v hlavě měla všechny ty modifikované škroby a jiné neřády.

Ovšem, když jsem byla v mé oblíbené zdravé výživě, narazila jsem na poklad na jménem Sojade.
Složení?

Sójový nápoj* (přírodní pramenitá voda, sójové boby* 8 %), živé kultury Bifidus a Lactobacillus acidophilus.
*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.

Inu, proč to nevyzkoušet, že?

A jak to dopadlo? Musím říct, že jsem byla příjemně překvapena! Chuť byla sice zvláštní, ale ne diametrálně odlišná od klasického jogurtu. Ihned jsem si z toho udělala svačinku.
Do misky jsem hodila jogurt, skořici, datlový sirup a borůvky s malinama.
No nebe na zemi!

A můžete s ním vykouzlit další úžasné dobroty.
Například parfait.

No nevypadá přímo k sežrání?
A ten fakt, že má organické, nemodifikované a cruelty-free složení? No třešnička na dortu!
Myslím si, že je to skvělá pochoutka nejen pro vegany, ale i pro ty, kteří jsou alergičtí na laktózu.
Sója, jedněmi nenáviděná, opovrhovaná a démonizovaná, druhými milovaná a vynášená do nebes, má spoustu nesporných zdravotních benefitů.

Je:
  1. .. plná vitamínů, minerálů, vlákniny a bílkovin (obsahující všechny důležité aminokyseliny) o vysoké biologické hodnotě.
  2. .. bohatá na fytoestrogeny a fytosteroly.
  3. ..bez mléčného cukru, na který je spousta lidí alergická.
  4. ..prosta nezdravých živočišných tuků.
  5. ..štědrá na vápník, který tělo na rozdíl od kravského mléka lehce absorbuje.
  6. ..CRUELTY-FREE!

Určitě by se dalo vypíchnout spoustu dalších prospěšností, nicméně tyhle považuji za nejzajímavější.
Ovšem, každá mince má dvě strany.
Soja je také alergen a často geneticky modifikovaná, proto kontrolujte její původ.

Jestli si koupíte na košt sojový jogurt, čtěte složení. Některé jsou plné éček. Za mě je nejlepší organický Sojade, ale je dražší a ve větších obchodech jsem jej neviděla.
Pak můžu doporučit Joyu, která je levnější. 
Složení obsahuje sice škrob kvůli hustotě, nicméně není modifikovaný.

Sojové jogurty opravdu jogurtově chutnají, nicméně neočekávejte chuť jako u klasických kravských.
Pamatujte, soja je sice stejná jako kráva... až na to, že je to něco úplně jiného ~_^